mytaste.se

Mat i Ungern

Tänk bröd, friterat, korv och gräddfil! Sen har dem så mycket mer men dem uppräknade sakerna är typiska både vid huvudrätt och efterrätt.
 
Vid ett tillfälle åt jag och min familj på en restaurang som heter Vigado. Jag ångrar att jag inte tog något ännu mer typiskt ungerskt. Jag beställde bara efter rimlig pris och då blev det fylld fläskotlett med korv och ost samt friterade potatisklyftor. Den här restaurangen kan jag rekommendera.
Första dan jagade vi ett frukostställe.
Resten av dagarna köpte vi varor i affären som vi kunde ha till frukost, blev så mycket billigare. Älskade dessa bröd fyllda med cottage cheese. Påminner om bullarna i Lettland mitt hemland.
Vi besökte även Central Market Hall. Älskade gå där! Så god korv, bacon och frukt. Dem använder paprika till nästan allt och man kunde köpa massa kryddor där.
På övervåningen kunde man shoppa och äta på restauranger. Dock utforskade vi andra våningen sista dan och hann inte så mycket. Nästa gång skulle jag vilja äta där för det såg så gott ut.
Street food - vid sevärdheterna fanns olika matställen och stånd där dem tillagade korv, bröd, langos och chimney cake.
Chimney cake? Heter Kürtőskalács på ungerska. Det är friterat bröd som man tillagar på spätt med olika överdrag som till exempel kokos eller nötter. Rekommenderas starkt!
Två väldigt typiska ungerska rätter - gulaschsoppa och pörkölt som är en köttgryta. Även dessa rätter innehåller paprika, vad annars?
Glass som överallt i europa.
Vi besökte ett cafe Asztalka. Jättegod cheesecake. Det fanns i gräddkola- jordgubbs och chokladsmak.
Kondis som hade många olika tårtor och bakverk. Jag åt en traditionell som heter Dobos cake och är gjord av flera lager med smält socker överst. Fast den med blåbär var nästan godare.
Så klart måste jag testa nya chokladsmaker när jag är utomlands. Dessa sparade jag tills när jag kom hem. Den där vita chokladen med kaffe smak då - perfekt!
 
Nu är jag klar med matinlägg och ska göra något mer nyttigt utav dagen. Ha det bra!
 
Ungern hungarian food mat
4 kommentarer