Hembakad rågbröd och kumminbröd
- 1/2 paket jäst för matbröd
- 25 g smör eller margarin
- 2,5 mjölk eller vatten
- 1 dl gräddfil eller naturell yoghurt
- 1/2 - 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- Nypa kummin
- 7 dl vetemjöl
- Ägg för pensling
-
Smält smöret. Häll i vätskan och värm upp till fingervarmt.
-
Smula jästen i en bunke och tillsätt hälften av degvätskan, socker, salt och kummin.
-
Tillsätt yoghurten eller gräddfilen och hälften mjöl. Blanda och sen blanda i resten av degvätskan coh mjölet, tills degen slutar klibba sig. Om behövs, använd mer mjöl, det ser du på slutet. Knåda degen med händerna.
-
Jäs i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
-
Sätt ugnen på 180 grader.
-
Rulla ut degen på köksbänken och vrid den innan då platserar den i ett form med löstagbara kanter. Pensla brödet.
Så här ska det se ut innan och efter du har platserat den i bakformen:
- Grädda brödet i mitten av ugnen i minst 35 minuter.
Jag gräddade brödet i 35 minuter, då blir den extra mjuk. Om du vill undvika degig bröd bör du grädda den lite till.
Bröd på rågsikt
Ingredienser:
- 1/2 paket jäst för matbröd
- 2,5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1/2 dl mörk sirap
- 1 dl linfrön
- 1/2 - 1 dl olivolja
- 1 dl fiberhavregryn eller vanligt
- 6 dl rågsikt
- 1-2 dl vetemjöl
- Ägg för pensling
Tillagning:
-
Smält smöret och värm upp tillsammans med vattnet till fingervarmt.
-
Smula jästen i en bunke och tillsätt hälften av degvätskan, olja, linfrön, sirap och salt.
-
Tillsätt i tur och ordning havregryn, rågsikt och resten av degspaden och avsluta med vetemjöl. Blanda ihop degen. Tillsätt mer mjöl om det behövs för att degen ska inte klibba sig.
-
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Lägg degen i en form med löstagbar kant. Pensla brödet.
-
Grädda brödet i mitten av ugnen i 40-50 minuter.