mytaste.se

Hembakad rågbröd och kumminbröd

Behöver du spara in pengar på bröd? Vill du ha färskt bröd utan några tillsatser? Då är detta något för dig! Jag föredrar verkligen nybakad bröd, speciellt om den är hembakad. Njut av brödet med ost eller om du har annat älsklingspålägg.
 
Vitt kumminbröd:
 
Ingredienser
  • 1/2 paket jäst för matbröd
  • 25 g smör eller margarin
  • 2,5 mjölk eller vatten
  • 1 dl gräddfil eller naturell yoghurt
  • 1/2 - 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • Nypa kummin
  • 7 dl vetemjöl
  • Ägg för pensling
 
Tillagning:
 
  1. Smält smöret. Häll i vätskan och värm upp till fingervarmt.

  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt hälften av degvätskan, socker, salt och kummin.

  3. Tillsätt yoghurten eller gräddfilen och hälften mjöl. Blanda och sen blanda i resten av degvätskan coh mjölet, tills degen slutar klibba sig. Om behövs, använd mer mjöl, det ser du på slutet. Knåda degen med händerna.

  4. Jäs i bunken under bakduk i ca 30 minuter.

  5. Sätt ugnen på 180 grader.

  6. Rulla ut degen på köksbänken och vrid den innan då platserar den i ett form med löstagbara kanter. Pensla brödet.

    Så här ska det se ut innan och efter du har platserat den i bakformen:

     
  7. Grädda brödet i mitten av ugnen i minst 35 minuter. 

    Jag gräddade brödet i 35 minuter, då blir den extra mjuk. Om du vill undvika degig bröd bör du grädda den lite till.
 

 

Bröd på rågsikt

 

Ingredienser:

  • 1/2 paket jäst för matbröd
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 1 dl linfrön
  • 1/2 - 1 dl olivolja
  • 1 dl fiberhavregryn eller vanligt
  • 6 dl rågsikt
  • 1-2 dl vetemjöl
  • Ägg för pensling
 

Tillagning:

  1. Smält smöret och värm upp tillsammans med vattnet till fingervarmt.

  2.  Smula jästen i en bunke och tillsätt hälften av degvätskan, olja, linfrön, sirap och salt.

  3. Tillsätt i tur och ordning havregryn, rågsikt och resten av degspaden och avsluta med vetemjöl. Blanda ihop degen. Tillsätt mer mjöl om det behövs för att degen ska inte klibba sig.

  4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter.

  5. Sätt ugnen på 175 grader.

  6. Lägg degen i en form med löstagbar kant. Pensla brödet.

  7. Grädda brödet i mitten av ugnen i 40-50 minuter.

bröd med kummin favorit matbröd hembakat ljuvligt matbröd recept sirapsbröd
11 kommentarer