mytaste.se

Mat i Ungern

Tänk bröd, friterat, korv och gräddfil! Sen har dem så mycket mer men dem uppräknade sakerna är typiska både vid huvudrätt och efterrätt.
 
Vid ett tillfälle åt jag och min familj på en restaurang som heter Vigado. Jag ångrar att jag inte tog något ännu mer typiskt ungerskt. Jag beställde bara efter rimlig pris och då blev det fylld fläskotlett med korv och ost samt friterade potatisklyftor. Den här restaurangen kan jag rekommendera.
Första dan jagade vi ett frukostställe.
Resten av dagarna köpte vi varor i affären som vi kunde ha till frukost, blev så mycket billigare. Älskade dessa bröd fyllda med cottage cheese. Påminner om bullarna i Lettland mitt hemland.
Vi besökte även Central Market Hall. Älskade gå där! Så god korv, bacon och frukt. Dem använder paprika till nästan allt och man kunde köpa massa kryddor där.
På övervåningen kunde man shoppa och äta på restauranger. Dock utforskade vi andra våningen sista dan och hann inte så mycket. Nästa gång skulle jag vilja äta där för det såg så gott ut.
Street food - vid sevärdheterna fanns olika matställen och stånd där dem tillagade korv, bröd, langos och chimney cake.
Chimney cake? Heter Kürtőskalács på ungerska. Det är friterat bröd som man tillagar på spätt med olika överdrag som till exempel kokos eller nötter. Rekommenderas starkt!
Två väldigt typiska ungerska rätter - gulaschsoppa och pörkölt som är en köttgryta. Även dessa rätter innehåller paprika, vad annars?
Glass som överallt i europa.
Vi besökte ett cafe Asztalka. Jättegod cheesecake. Det fanns i gräddkola- jordgubbs och chokladsmak.
Kondis som hade många olika tårtor och bakverk. Jag åt en traditionell som heter Dobos cake och är gjord av flera lager med smält socker överst. Fast den med blåbär var nästan godare.
Så klart måste jag testa nya chokladsmaker när jag är utomlands. Dessa sparade jag tills när jag kom hem. Den där vita chokladen med kaffe smak då - perfekt!
 
Nu är jag klar med matinlägg och ska göra något mer nyttigt utav dagen. Ha det bra!
 
Ungern hungarian food mat
4 kommentarer

Photoshoot med Moa Sjödin & hennes häst

Innan jag åkte till Danmark och Budapest hade jag en lyckad photoshoot med Moa Sjödin och på hennes häst Philip. Så här får ni se några bilder! Jag försökte visa lite olika bilder i ett och samma inlägg den här gången. Planerar lägga upp på min fotosida också. Det var jättekul och första gången jag fick fota någon tillsammans med djur vilket har varit en dröm ett långt tag. Hon blev jättenöjd med bilderna vilket gjorde mig ännu mer glad.
photoshoot porträtt med djur
11 kommentarer

Imorgon är en ny vecka

Här får ni en bild som smakprov från flygplanet. Jag minns ännu när jag flög med flygplan första gången och känslan när jag såg molnen. Jag blev som ett litet barn.
 
Idag har varit en lite jobbig dag för mig emotionellt men tacksam för att ha en vän i Finland som jag kan skypa med. I morgon kommer jag ringa till hunddagiset, eller borde jag bara ta och åka dit? Jag vet inte om dem redan vet att jag kommer inte bli anställd där. Min chef tog lång tid på sig att bestämma vad som är bäst för mig och gänget. Till slut beslutade hon sig att inte ge mig någon anställning där med tanken på min balans, syn och hörsel. Lite surt, för jag började trivas där mer och mer och lärde känna hundarna bättre, men jag kommer ta med mig all erfarenhet och lärdom som jag fick där. Ser fram emot en arbetsintervju på ett apotek nu istället 5 juni. Min nya kontaktperson på AF fixade det åt mig medan jag var på semester, och nu är det hennes tur att gå på semester. Så jag är glad för att ha så fantastiska kontaktpersoner. Det här har lyckats riktigt bra.
 
Älskar ni inte att sommarvärmen är här? Idag var jag ute på min första löprunda på länge, och guuu vad jag saknat det! Jag ska göra om det där. När jag var på hunddagiset orkade jag ju inte träna men nu kommer jag kunna börja igen. Känner att jag behöver komma i form igen, speciellt efter all god mat i Budapest.
flyga moln
3 kommentarer